Bøger, Ipad eller kindle – hvad fortrækker du at læse på?

Alt efter hvem man spørger så er det stor forskel på hvad de foretrækker at læse bøger, magasiner og nyheder på. Der er stadig en store skare som gerne vil have en fysisk avis eller bog i hånden, frem for et digitalt medie. Andre syntes at bøger, blade og avis godt kan blive for klodset eller fylder for meget og hælder derfor til en tablet eller e-bog læser. Nogle vælger også at læse på en computer eller tablet direkte fra en hjemmeside eller pdf dokument, dette giver dog sjældent en god oplevelse. Lad os kigge lidt på de forskellige medier og se hvilke fordele og ulemper der kan være.

Fordele ved rigtige bøger

Det at sidde med en rigtig god i hånden føles for mange bare mere rigtigt end hvis du læser den elektronisk. Det er en helt speciel følelse at bladre fra side til side, dufte til lugten af papir og nu og da få lidt sværte på fingrene. Skriften på papir står også mere tydeligt end skriften på en pc eller iPad, hvilket gør at du ikke anstrenger øjnene helt så meget ved læsning i en bog.
Især de lidt ældre på 40+ vil typisk foretrække en bog, da det er det medie de kender fra deres unge dage, hvor mange yngre ofte hellere vil læse tingene digitalt eller lytte til dem.
Ulempen ved bøger, er at de kræver lys for at du kan læse den, så er du typen der godt kan lidt at læse et kapitel eller 2 om natten, så kræver den en nat lampe for overhoved at kunne se bogstaverne.
En anden ulempe (eller fordel alt efter hvem du spøg), er at bøger fylder godt, og kan være tunge at sidde med. En god solid roman på 1.400 sider kan godt være lidt af en krabat at sidde med sammenlignet med en tablet eller iphone. Har du mange bøger kræver det også et par gode bogreoler, hvor du nemt på en iPad kan have 1000 vis af boger på den samme enhed. Noget som jeg personligt syntes er rigtig fedt.

Læs mere om Anmeldelse af bogen fokus forskning

Fordele ved en Ipad/tablet

Den store forskel ved en Ipad er at du kan have alle dine bøger, blade og aviser samlet her uden at de fylder noget fysisk. Du har altid adgang (nogle gange betalt) til nyeste bøger og avis inden få klik og slipper derfor for at skulle ned i bogbutikken eller biblioteket. På mange webshops eller hjemmesider, kan du nemt og hurtigt købe både nye og gamle bøger og blade. En anden fordel ved en tablet, er at den har baggrundslys, hvilket gør at du sagtens kan bruge den til at læse på om natten uden ekstra belysning. Dette kan være ret praktisk hvis i er 2 som deler sengen.
Dette er dog også ulempen ved tablets. For er du uden for i solskin kan det godt være rigtig svært at læse hvad det står på skærmen med mindre du har fundet lidt skygge.

Læs mere om Bogen om online shopping

Fordele ved en Kindle

En Kindle eller anden e-bog læser er lidt en blanding af rigtige bøger og en tablet og har nogle af de samme fordele og ulemper. F.eks. kan du have hundredevis af bøger på en E-bog læser, og den er typisk endnu lettere end en iPad. Du kan læse på den i solskin uden problem, men der i mod kræver den lidt ekstra lyst om natten/aftenen. Du kan som på din tablet også noget købe/leje nyeste bøger/blade på Internettet. Da teksten ikke er konstant opdateret, som på en Ipad er det typisk også mere behageligt at læse på en E-bog læser.
Men alt dette har ikke været nok til at få disse enheder til at slå rigtigt igennem her i Danmark. Det er stadig lidt en niche ting, og langt de fleste foretrækker deres iPad over en Kindle.
Jeg elsker at bruge min Kindle ude i hængekøjen, men må indrømme at alle andre steder er jeg mere tilbøjelig til at bruge min iPad til at læse på.

Læs mere om sådan laver du den rigtige hjemmeside til ebøger

Dame læser e-bog i et tog

Fordele ved Lydbøger

Noget som der i mod er blevet utrolig populært over de sidste par år er lyd bøger. Flere og flere vælger at lytte til andre læse bøgerne op frem for selv at læse. Fordelen her er at du kan lave alt muligt andet mens du får historien fortalt. F.eks. mens du slå græs, cykler på arbejde, eller er nede og træne i dit lokale fitness center. Jeg kan bedre selv lide at læse en bog frem for at lytte til en, men det sker nu og da at jeg benytter mig af lydbøger f.eks. hvis jeg skal ud på en længere køretur i bil og jeg ikke selv køre. Det kan godt være lidt besværligt at sidde med en bog i en bil, og her er en lydbog bare meget nemmere. Jeg benyttede også en kort overgang lyd bøger om aftenen inden jeg skulle i seng, men problemet her er, at hvis jeg faldet i søvn uden at få slukket afspilningen, så kan det ofte være lidt svært at finde ud af hvor jeg nu lige kom til. Så dette er jeg gået fra igen. Der er sikkert en del smarte løsninger på dette problem, men ikke noget jeg har gidet undersøge nærmere.

Det var lidt om de forskellige måder vi “læser” på nu om dage. Hvad foretrækker du selv at læse på?

Her er en video med lidt inspiration til nye spændende bøger.

local_offerevent_note september 7, 2021

account_box Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *